Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار ایکنا؛ هفتمین همایش روز نیایش با حضور صدیق قطبی، مؤلف و پژوهشگر و سیامک مختاری، محقق و پژوهشگر امروز 30 اردیبهشت‌ماه در تالار ایوان شمس برگزار شد. در این جلسه دو موضوع مورد ارزیابی قرار گرفت. ابتدا مفهوم دعا از منظر قرآن و مثنوی توسط سیامک مختاری، ادیب و شاعر تعریف شد و سپس موضوع نیایش و روزنه‌گشایی‌ها(کارکرد معنوی نیایش) بررسی شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ابتدای این مراسم، مختاری از بانیان برگزاری این همایش تشکر کرد و گفت: به نیمه ماه رمضان رسیده‌ایم و انشاء‌الله از این ماه استفاده لازم را برده باشیم. نماز معراج است و روزه می‌تواند معراج باشد. روزه نردبانی برای آسمانی شدن است. همچنین روزه از منظری خالی شدن و سپس پر شدن است زیرا انسان به واسطه روزه از خدا پر می‌شود.

وی افزود: انسان به واسطه روزه به آزادی می‌رسد؛ یعنی رها می‌شود تا آزاد شود. در دعای وداع امام سجاد(ع)، ایشان به گونه‌ای از ماه رمضان خداحافظ می‌کند که گویی از یارش خداحافظی کرده است. حضرت می‌فرمایند این ماه چقدر آزاده شده دارد. این ماه چه اندازه به ما کرامت داده است.

وی با بیان اینکه قرآن در ماه رمضان نازل شده است، گفت: قرآن برای نورانی کردن انسان فرستاده شده است و نیایش یکی از ارزشمندترین توفیقات انسان است. همچنین نیایش را باید از ملزومات دانست، زیرا انسان روحش بدون دعا ضعیف می‌شود. انسان مأمور به دعا کردن است. خدا می‌فرماید من به بنده‌ها‌یم نزدیک هستم، به همین دلیل توفیق دعا کردن از طرف خداوند داده شده است.

این محقق و پژوهشگر تاکید کرد: علامه طباطبایی می‌گوید نشانه اعتنای خداوند به انسان، دعا کردن است؛ یعنی وقتی که انسان دعا می‌کند، مشخص می‌شود خدا به او توجه دارد.

مختاری ضمن برشمردن آداب دعا گفت: خوش‌گمان بودن به خدا و همچنین گریه و زاری کردن از جمله آداب دعا کردن است، زیرا وقتی دل می‌شکند، انسان میزبان خدا می‌شود. در ضمن از دیگر آداب دعا می‌توان به مواردی نظیر دعا کردن برای دیگران، کم نخواستن در دعا، صدقه دادن و گره‌گشایی از کار دیگران، خدا را با نام نیک خواندن و طهارت و پاکی داشتن اشاره کرد.

مختاری همچنین اقسام دعا را 7 مورد ذکر کرد و گفت: اولین دعا دعایی است که همه هستی از خدا آن را می‌خواهد. دعای بعد دعای حاجت است که در آن خواسته‌های خودمان را از خدا می‌خواهیم . دعای طاعت دعای دیگری است که در آن افراد به مقام تسلیم شدن رسیدند و همچنین دعای محبت، دعایی است که در آن مطلوب فقط خداوند است.

وی در انتهای سخنانش گفت: دعای بعدی دعای همراه با ناز است که در مناجات شعبانیه این شکل از دعا را می‌توان مشاهده کرد. دعای ششم دعای معرفت است که در آن انسان از روی دانستن دعا می‌کند و در نهایت دعای آخر دعای بی‌خودان است.  

پس از سخنان مختاری، اجرای موسیقی صورت گرفت که در آن امیر اثنی‌عشری، خواننده و هوشمند عیاری، نوازنده نی بود. پس از این آیین موسیقیایی، صدیق قطبی پشت تریبون قرار گرفت و درباره موضوع نیایش و روزنه‌گشایی‌ها سخنرانی کرد.

وی در ابتدای سخنان خود گفت: این سخنرانی برایم سخت‌تر از هر سخنرانی است، زیرا در این مجلس استاد مصطفی ملکیان حضور دارد؛ بزرگی که بر گردن من حق استادی فراوان دارد. درباره موضوع مورد نظر، 5 مقدمه و 14 نکته دارم، اما می‌دانم در مدت زمانی که در اختیارم است، نخواهم توانست همه مطلب را بیان کن،م ولی هر اندازه که زمان اجازه دهد، پیش خواهم رفت.

وی ادامه داد: از دیدگاه مولانا دین به معنای روزنه‌گشایی است، زیرا دین می‌تواند انسان را از از محبس نجات دهد. مولانا در جای دیگری می‌گوید مأموریت دین این است که عشق پیدا کنی تا شایستگی داشته باشیم روشنی حقانی را به دست آوریم. شمس نیز می‌گوید اگر به بالاترین درجات برسی، فایده‌ای نخواهد داشت، زیرا ابتدا باید در دل را باز کنی. شمس ادامه می‌دهد همه انبیاء تلاش کردند دری در دل ما بگشایند.

این مؤلف و پژوهشگر با ذکر نشانه‌ای از قرآن گفت: در قرآن بارها درباره دعا حرف زده شده است. خداوند در سوره طاها می‌فرماید هرکس از یاد کردن من پرهیز کند، او زندگی تنگی خواهد داشت. منظور از تنگی به معنای بحث مالی نیست، زیرا ممکن است انسان‌هایی باشند که محدودیت مالی نداشته باشند، اما هر اندازه که ثروت اندوزند، باز هم دنیا برایشان تنگ است.

وی متذکر شد: ادیان به گفته‌های عارفانه آمده‌اند تا ما را از تنگناها رهایی بخشند. مولانا می‌گوید زیرکی این است که بتوانیم در زندان دنیا حفره ایجاد کنیم. این زیرکی با آن تعریفی که امروزه از زیرکی داریم، متفاوت است. انتظار من از نیایش این است که بتواند حفره‌ای در زندان دنیا به وجود بیاورد.

قطبی با بیان اینکه نیایش به تنهایی کارکرد معنوی ندارد، تأکید کرد: در کنار نیایش، باید قصد رهایی از زندان دنیا نیز وجود داشته باشد، والا هر اندازه نیایش انجام شود، مقصود حاصل نخواهد شد. در قرآن آمده زمینی که پاک باشد، گیاه پاک در آن می‌روید و از زمین شوره‌زار هیچ گیاهی نمی‌روید.

وی در انتهای سخنانش اعلام کرد: عارفان می‌گویند در نیایش بیش از اینکه شما به دنبال خدا باشید، خدا به دنبال شما است، زیرا خدا جستجوگر است، هر چند این مطلب شاید برای ما که در آغاز راه هستیم، سخت باشد.   

انتهای پیام

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۳۴۲۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا هیچ وقت یادمان نمی ماند درِ خانه را قفل کرده ایم یا نه؟

دانشمندان یک قدم به درک اینکه چرا بعضی چیزها را به خاطر می سپاریم و برخی دیگر را فراموش می کنیم، نزدیک تر شده اند.

به گزارش روزیاتو، محققان دانشگاه رایس ِ آمریکا دست به پژوهشی زدند که نشان داد ما برخی جنبه های یک تجربه همچون شرایط کلی را به جای جزئیات کوچک تر به خاطر می سپاریم.

به همین دلیل است که احتمال فراموش کردن تجربه های جزئی تر و پیش پا افتاده تری مانند قفل کردن یا نکردن در ِ خانه، بیشتر است.

برای درک بهتر نحوه ی عملکرد حافظه ی انسان، محققان دانشگاه رایس تصاویری را به شرکت کنندگان پژوهش خود نشان دادند.

در این آزمایش حافظه، برخی از تصاویری که برای شرکت کنندگان به نمایش درمی آمدند، تکراری و برخی دیگر جدید بودند.

برخی تصاویر شباهت زیادی به یکدیگر داشتند، اما در برخی دیگر تشخیص تفاوت های آن ها از یکدیگر دشوارتر بود. هدف از نمایش تصاویر مشابه، مختل کردن حافظه با شبیه سازی تجربیات پیش پا افتاده ای بود که روزانه داریم، مانند قفل کردن در ِ خانه.

محققان پی بردند که به یاد ماندنی ترین تصاویر که احتمال به خاطر سپردن آن ها توسط شرکت کنندگان بیشتر بود، تصاویری رنگارنگ با حضور افرادی در عکس بودند. به عبارت دیگر، تصاویری که شلوغ و بی نظم نبودند، فراموش نشدنی تر بودند.

گرچه شرکت کنندگان به یادماندنی ترین تصاویر را به درستی به یاد آورده بودند، اما اثر آن بعد از ۲۴ ساعت از میان رفت. این به ویژه درمورد به یاد آوردن تجربیات مثبت صدق می کرد، امری که نشان داد این دست تجربیات در ابتدا به یاد می مانند، اما بیشتر مستعد فراموش شدن هستند.

گرچه معمولاً تصور این است که احساسات می توانند فرآیند پردازش حافظه را بهبود بخشند، اما انسان ها اغلب جنبه ی اصلی یک تجربه یا به عبارتی دیگر «مخلص کلام» را به یاد می آورند، نه جزئیات اضافی را. به گفته ی محققان، گذشت زمان اغلب این موضوع را تشدید می کند.

برای مثال، اگر سعی کنیم که به خاطر آوریم در سال گذشته چه کارهایی انجام دادیم، احتمالاً کارهای زیاد و مختلفی را به خاطر می آوریم. با این حال، احتمالاً تنها برخی از این خاطرات را با جزئیات زیاد به خاطر می آوریم. ممکن است به یاد بیاوریم که به سفر رفته بودیم، اما احتمالاً یادمان نمی آید که در هر روز ِ سفر چه فعالیت هایی انجام داده بودیم.

نتایج این پژوهش نشان داد محتوای احساسی، مدت زمان گذشته یک تجربه و ویژگی های ادراکی حافظه، همگی در به خاطر آوردن یا نیاوردن جزئیات یک اتفاق تأثیرگذارند.

به گفته ی محققان دانشگاه رایس، این پژوهش نشان داد که تجربیاتی که برای یک شخص فراموش نشدنی هستند، مثل جشن تولد، مرگ عزیزان و غیره، به احتمال زیاد برای یک شخص دیگر هم فراموش نشدنی هستند. این ها اغلب تجربیات مثبت یا منفی هستند.

این محقان می گویند ما اغلب تصور می کنیم که خاطرات احساسی بهتر به خاطر سپرده می شوند، اما در حقیقت این ویژگی های اصلی یک خاطره است که به خاطر سپرده می شود، اما جزئیات آن ممکن است فراموش شوند.

یکی از دلایل اینکه ما نمی توانیم همه ی تجربیات مان را به خاطر آوریم این است که مغز ما ظرفیت محدودی دارد.

به گفته ی محققان، مغز ما احتمالاً نمی تواند هر چه که تجربه می کنیم را به خاطر بسپارد و به همین دلیل مجبور هستیم اندکی از اطلاعاتی که مهم نیستند را به شکل انتخابی فراموش کنیم.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • چرا چپ دست یا راست دست به دنیا می‌آییم؟
  • ائمه معصومین(ع) سرآمدان گفت‌وگو بودند/نباید به مقدسات توهین شود
  • ائمه معصومین(ع) سرآمدانِ گفت‌وگو بودند/ احساس مسئولیت مسلمانان، نسبت به تمام بشریت
  • چرا هیچ وقت یادمان نمی ماند درِ خانه را قفل کرده ایم یا نه؟
  • سند تحول آموزش و پرورش به طور کامل اجرا شود
  • امام جمعه قم: از نیروی انتظامی و کسانی که زخم زبان‌ها را به جان خریدند تشکر می‌کنیم
  • عملیات وعده صادق از مصادیق امید به آینده بود
  • گاز قسمتی از کرج قطع می‌شود
  • برگزاری دوره آموزشی تربیتی معراج در فرخ شهر
  • گاز قسمتی از کرج قطع می شود